info@vetenskapsjournalisterna.se Eastmansvägen 34, 113 61 Stockholm

Inna Sevelius

Inna Sevelius

Inna Sevelius
m: 0708-50 99 17
e: inna.sevelius@vetenskapsjournalisterna.se

Läkare som blev journalist.

Inna Sevelius skriver mest om medicin och sjukvård, psykologi och idéhistoria – såväl raka nyhetstexter som levande reportage. Som uppdragsgivare får du en journalist med dubbelexamen inom medicin och humaniora, som varit verksam som läkare.
Inna har arbetat tio år som läkare i psykiatrin. 2006 började hon läsa humanistiska ämnen. Under arbetet med masteruppsatsen i idé- och lärdomshistoria upptäckte hon att hon gillade skrivfasen minst lika mycket som forskningsprocessen. En praktik på Forskning & Framsteg visade att hon tycker särskilt mycket om att göra komplicerade fakta begripliga för en bred publik.
Några återkommande uppdragsgivare är Special Nest (webbtidning om neuropsykiatri), Modern Psykologi, Vetenskapsrådet, Karolinska Institutet och patienttidningar som Allt om mage (Mag- och tarmförbundet) och Liv (Personskadeförbundet RTP).
Inna har också skrivit artiklar för bland annat Forskning & Framsteg, Alkohol & Narkotika, Läkartidningen och Dagens Medicin.
Inna är född och uppvuxen i Helsingfors och skriver ibland även för tidningar i Finland.

Exempel på arbeten:
Bildstöd gör känslor tydliga – Reportage om hur personer med autism kan lära sig att identifiera och uttrycka sina egna känslor med hjälp av bilder.

När ord kan rädda liv – Reportage om den psykiatriska akutbilen i Stockholm.

Färre opereras för inflammerad tjocktarm – Forskningsbaserad nyhetsartikel om hur behandlingen av ulcerös kolit förändrats de senaste femtio åren.

När prostatan gjorde mannen hysterisk – Medicinhistorisk artikel om att läkare för hundra år sedan ansåg att omoraliskt sexuellt umgänge kunde skada prostatan. Det kunde i sin tur leda till impotens, nervösa problem – eller döden.