info@vetenskapsjournalisterna.se Eastmansvägen 34, 113 61 Stockholm
Ann Fernholm

Ann Fernholm
Katalys Media AB, journalist, författare
m: 070 750 22 16
e: ann@katalysmedia.se

Vetenskapsjournalist sedan 2001 som har disputerat i molekylär bioteknik.

Ann Fernholm blev 2010 utsedd till årets vetenskapsjournalist. Hon har publicerat sig i bland annat DN, SvD, Fokus, Ny Teknik, Forskning och Framsteg, Dagens Medicin och Läkemedelsvärlden. Som TV-reporter har hon arbetat för SVT:s Vetenskapens värld och UR:s vetenskapliga TV-program. År 2005 gjorde hon dokumentären ”När aids kom till Sverige”, som sändes av TV4. De senaste åren har Ann Fernholm granskat vetenskapen bakom våra kostråd i böckerna Ett sötare blod (2012) och Det sötaste vi har (2014). År 2015 kom hennes tredje bok om kosten: Smakäventyret – att lära små barn äta mat. Ann har också bidragit till böckerna ”Där guld glimmar blått” om nanoteknik och ”Steget före” om forskning kring barns och ungas hälsa. Ann tar gärna uppdrag som moderator och samtalsledare. Till hennes uppdragsgivare hör KVA, Vetenskapsrådet, Sveriges unga akademi, IVA, Uppsala universitet, Vinnova och IVL kunskap. Hon håller populärvetenskapliga föredrag kring sina böcker. Ann mål är alltid att förenkla utan att förfela och att skapa en berättelse med ett djup som bottnar i mycket kunskap.

Arbeten:

Böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har, där Ann Fernholm granskar kostråden och berättar om hur socker direkt kan skada kroppen, har fått stor uppmärksamhet i media. ”Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning” skrev DN om den första boken.

Ingen har visat att solkrämer skyddar mot malignt melanom. 2009 granskade Ann vetenskapen bakom solkrämer. Texten publicerades i Fokus. En uppföljning i tidningen Vitalt Vetande året efter gav genomslag i både radio och TV. Artikeln belönandes 2010 med SFVJ:s pris ”för god och granskande vetenskapsjournalistik”.